NBBC TOPKLASSE DE MEERSE - KLEINE ZAAL

11:30 -12:15

Amstel BigBand Foto - Klaas Fopma

De Amstel Big Band is een orkest dat zorgt voor spetterende jazz met latin, funk, folk en popinvloeden. Met vurig blaaswerk, dat bij vlagen ook heel subtiel kleurend is, met een stuwende ritmesectie, die zeer groovy speelt en met een dirigent, die inspirerend eigen werk vertolkt. Groovy, van oriental tot funk en boogaloo; het is aanstekelijk swingende, eigentijdse jazz.
De Amstel Big Band is een zeer ervaren en ambitieus jazzorkest bestaande uit enthousiaste professionals, getalenteerde conservatoriumstudenten en gevorderde amateurs. De bigband bestaat al sinds de jaren tachtig en heeft verschillende markante bandleiders gehad. Sinds 2007 is de bassist en componist/arrangeur Sven Schuster de muzikaal leider en speelt de Amstel Big Band uitsluitend nog zijn composities, die bepalend zijn voor het eigenzinnige en groovy bandgeluid.

12:45 - 13:30

Big Band Blast! uit Sliedrecht biedt een platform aan fanatieke en getalenteerde muzikanten, die met elkaar de muziek maken die hun hart gestolen heeft: Big Band Jazz. Een gedreven orkest, op vele podia gesignaleerd en altijd opgevallen. Gekenmerkt door een breed repertoire staat het orkest garant voor een muzikale explosie! Onder de inspirerende leiding van Nils van Haften wordt hard gewerkt aan bijzondere arrangementen en oorspronkelijke composities. Big Band Blast! is winnaar van diverse prijzen, waaronder 1e van het Veluwse Bigband Festival, 3 keer de solistenprijs op het Meer Jazz Festival, de “beste trompetsectie” op het Seabreeze Festival, zowel runner-up als een jaar later winnaar van de “International Big Band Competition”! Big Band Blast! krijgt regelmatig de eer om artiesten te begeleiden zoals Trijntje Oosterhuis en Shirma Rouse. Onder de naam “Sunday Jazz” heeft Big Band Blast! een eigen concertreeks waarbij het orkest grote namen ontvangt uit de (inter)nationale jazzscene zoals Kim Hoorweg, Ack van Rooyen, Bart van Lier, Deborah J. Carter en vele anderen.

14:00 - 14:45

De Jazz Focus bigband is vernieuwd! De prijswinnende jeugdbigband wordt sinds september 2019 geleid door Lorenzo Mignacca. Hij zet de missie van de 'godfather van de Amsterdams Jazzscene', Peter Guidi, voort. De 18-koppige bigband zit barstensvol muzikaal talent en brengt de jazz echt tot leven. Onder Peter Guidi speelde de Jazz Focus o.a. op het North Sea Jazz Festival, de Amsterdamse Uitmarkt, in het Concertgebouw, en zelfs op festivals in San Sebastian en Budapest. En nu, met hun mooie klanken, indrukwekkende noten en spetterende solo's, stond de Jazz Focus bigband onder Lorenzo Mignacca al na drie maanden op het Prinses Christina Concours.
Als klap op de vuurpijl sleepte de bigband er de eerste prijs in de wacht. Het repertoire van de band zit vol invloeden die reiken van Thad Jones, Cole Porter, Buddy Rich, Mancini, en Sammy Nestico tot de modernere jazz van Gordon Goodwin en Michael Bublé.

15:15 -16:00

De West Coast Big Band is een gerenommeerd jazz ensemble met een avontuurlijk en gevarieerd bigband repertoire. In de afgelopen 40 jaar heeft de band gespeeld met diverse grote namen uit de Nederlandse jazz scene, zoals Bart van Lier, Erik van Lier, Benjamin Herman, Ferdinand Povel, Ilja Reijngoud, Greetje Kauffeld en Edwin Rutten.
Flexibiliteit, gevarieerdheid en innovatieve projecten zijn erg belangrijk voor deze van oorsprong Haagse band. Van 2000 – 2010 heeft de band zich voornamelijk beziggehouden met Nederlands jazz repertoire (zoals de muziek van Rob Pronk en composities van jong Nederlands talent, gearrangeerd door Johan Plomp), wat geleid heeft tot een aantal goed ontvangen cd producties. Sinds 2015 is Nils van Haften dirigent en onder zijn leiding heeft de band haar repertoire verrijkt met onder andere muziek van de Francy Boland/Kenny Clark bigband en composities van Bob Brookmeyer. Dit heeft geresulteerd in een aantal prijzen op de International Big Band Competition (Hoofddorp).

NBBC 1E KLASSE DE MEERSE - GROTE ZAAL

12:00 - 12:45

De Groover Big Band is een jonge en eigentijdse bigband, bestaande uit 20 studenten van de TU Delft. De bezetting bestaat uit 5 saxofonisten, 4 trombonisten, 4 trompettisten, een drummer, bassist, gitarist, pianist en een zanger en zangeres. In de 16 jaar dat deze bigband bestaat heeft zij zich snel weten te ontwikkelen en zich al ruimschoots bewezen op bijvoorbeeld Delft- en Breda Jazzfestival, Montreux Jazz in Zwitserland, gala's, trouwerijen en andere evenementen. Onder leiding van dirigent Niels van Willegen brengt de band een afwisselend programma. Van Classy swing, zoals gezongen door Frank Sinatra, tot rustige ballads om romantisch bij te dansen. Maar ook up tempo Funk en spetterende Rock 'n Roll wordt niet geschuwd in de shows. In smoking met roze strik biedt de Groover Big Band een stijlvolle show in een energieke set die u geen moment ongeboeid zal laten.

13:15 - 14:00

Reeds decennia diep geworteld in de Utrechtse bigband-scène onderscheidt de BBU zich tegenwoordig met een gevarieerd en gewaagd repertoire. De bezetting wordt gevormd door een levendige mix van vergevorderde amateurs en conservatoriumstudenten. Inmiddels maakt de band al enkele jaren een immer groeiende muzikale ontwikkeling door. Onder de leiding van dirigent Martien de Kam wordt kerstrepertoire binnenstebuiten gekeerd, en ontstonden er bijzondere samenwerkingsprojecten die achtereenvolgens de de Chinese en dichter bij huis de Groningse cultuur centraal stelden. Niets is te gek: van traditionele bigband swing tot latin, groove en een speciale plek voor moderner repertoire van Nederlandse origine – het komt voorbij, zolang het maar uitdagend is en ruimte biedt voor interpretatie en tuttispel.

14:30 -15:15

Big Band Friesland is opgericht in 1975.
Met ingang van oktober 2020 laten wij ons leiden door niemand minder dan Steven Sluiter.
We spelen een afwisselend repertoire van wat modernere bigband stukken. Met name stukken die speciaal voor ons zijn geschreven en/of gearrangeerd door onder andere:
• Bandleden: Hans Wijnbergen en Ella de Jong.
• (ex)dirigenten: Rob Spelberg, Frans Vermeerssen en Steven Sluiter.
• Vrienden en bekenden: Loet van der Lee, Herman Woltman en Kurt Weiss.

De laatste (pre-corona) jaren hebben we daarnaast deel uit mogen maken van verschillende leuke projecten:
• Leeuwarden Cityproms 2018 uitvoering Sacred Concert van Duke Ellington samen met NHL Stendenkoor
• Muzikaal theater en winnaar van de Friese Anjer 2018: Myn Skip
• Leeuwarden Cityproms 2019 uitvoering filmmuziek samen met Groninger Studentenorkest MIRA

De band repeteert in Leeuwarden en de meeste bandleden komen uit Friesland, maar er zijn er ook uit Noord-Holland, Drenthe en Groningen.

15:45 -16:30

Enthousiast, vol kwaliteit en met heel veel liefde voor muziek.
De Nieuwe Veste Bigband, opgericht in 1998 als ensemble van het Bredase centrum voor de kunsten, Nieuwe Veste, is uitgegroeid tot een hecht collectief.
In samenwerking met Nieuwe Veste verzorgt de bigband begeleiding bij examens en speciale themaconcerten met docenten van Nieuwe Veste. De bigband speelt op festivals, feesten en concoursen. De band wordt geprezen om en gekenmerkt door het samenspel, dynamiek, creatieve solisten en goede zanger. Ook in kroegen weet de band de sfeer van een authentieke jazzclub te brengen.
In 2004 verscheen de cd ‘Veste Styles’ die met lof en enthousiasme is ontvangen door muziekliefhebbers en recensenten. In 2011 is de tweede cd ‘Vestify’ uitgekomen met daarop een gevarieerd repertoire en bijzondere arrangementen.
De Nieuwe Veste Bigband heeft over de jaren deelgenomen aan meerdere bigbandfestivals en concoursen. In 2017 heeft het de 1e prijs mogen ontvangen op zowel het Bigband Festival op de Gentse Feesten als ook het Bigband Festival Brielle.
De Nieuwe Veste Bigband staat onder leiding van Hans Bloemen, trompetdocent van Nieuwe Veste en voormalig lead-trompettist van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

17:15 - 17:30

Om ongeveer 17.30 uur zal de jury de prijswinnaars van de verschillende zalen bekendmaken. Per zaal is er een eerste-, een tweede- en een solistenprijs te vergeven. De bekendmaking zal plaatsvinden in de kleine zaal van Schouwburg De Meerse.

De jury van het Big Band Concours bestaat dit jaar uit:
Joan Reinders (o.a. arrangeur / docent Conservatorium Artez / leider Millennium Orchestra)
Eric Ineke (o.a. drummer, docent, dutch jazz orchestra)
Leo van Oostrum (o.a. saxofonist / metropool orkest / docent conservatorium Amsterdam)
Johan Plomp (o.a. bassist / arrangeur / docent Conservatorium Amsterdam)