LINE-UP 2020

STEFFEN MORRISON & BAND OF BROTHERS

Steffen Morrison groeit op met de tunes, moves & grooves van James Brown, Otis Redding en Marvin Gaye maar ook met de harmonieuze klanken van The Crystals, de rock van The Rolling Stones en de teksten van Lou Reed. Zijn muzikale bagage kent een bonte mix van invloeden waar hij zijn eigen ingrediënten aan heeft toegevoegd. Steffens grote overtuiging verrast en verleidt niet alleen de echte liefhebbers; hij appelleert door zijn verschijning en zijn muziek aan een heel breed publiek.

Naast het spelen van talloze shows en een bomvol festivalseizoen bracht Morrison in 2017 de single Old Enough To Know Better uit, die al snel werd uitgeroepen tot Top Song op Radio 2, waarna de zender hem tevens verkoos tot Nieuwe Naam. In het najaar trok Steffen zich terug met muzikale buddies Andy Platts (Young Gun Silverfox), Luke Juby (Emeli Sandé, Leona Lewis) en songwriter/producer Tjeerd Oosterhuis om te werken aan nieuw materiaal. Het resultaat is het album Movin’ On dat op 30 maart 2018 is verschenen.

Sindsdien gaat voor Steffen goed, met meerdere tours in zowel de theaters als de clubs op het programma en de nieuwe single Positivity als voorbode op nieuwe muziek.

  

DEBORAH J. CARTER

En dat werd tijd ook, zullen velen denken, maar nu is het zover: op 6 juni 2020 wordt Deborah J. Carter uitgebreid in het zonnetje gezet als zij uit handen van de burgemeester van Haarlemmermeer de Meer Jazz Prijs in ontvangst mag nemen.
Dat gebeurt in Nieuw-Vennep, waar zalen van De Rustende Jager en - net als ‘vroeger’ - podiumtenten het grote parkeerterrein voor het etablissement de nieuwe festivallocatie vormen. Het festival en de prijs hebben vanaf nu weer dezelfde naam: Meer Jazz. Vanouds is het festival weer een feest voor iedereen, een festival met blues, oudestijljazz, mainstream, masterclass, boogie woogie, jump and jive, enzovoort. De International Big Band Competition blijft in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Het vindt plaats op zaterdag 28 november.

Hoogste niveau
De prijs die Deborah J. Carter ontvangt wordt alleen uitgereikt alleen aan gerenommeerde musici, mensen die al geruime tijd op het hoogste niveau aan de weg timmeren. De Meer Jazz Prijs is een door goudsmit Eric van Limpt ontworpen en vervaardigd sieraad. Eerdere winnaars van de Meer Jazz Prijs (22 in totaal) waren – onder meer – vocaliste Fay Claassen, trompettist Eric Vloeimans, Jean ‘Toots’ Thielemans, trompettist Ack van Rooijen, Rita Reys, Greetje Kauffeld, Edwin Rutten, saxofonist Scott Hamilton en pianist Cor Bakker.

Absolute topklasse
De in Amerika geboren, op Hawaii en in Japan opgegroeide en sinds kort in Hoorn woonachtige Deborah is een goede oude bekende van Meer Jazz. Al jarenlang prijkt haar naam als soliste bij tal van grandioze bands en als middelpunt van een voortreffelijke zang-masterclass. Het muziektijdschrift Music Maker noemt haar ‘absolute top klasse’ en één van de meest dynamische zangeressen in de jazzwereld. Van de albums die zij heeft uitgebracht scoren de zogenaamde tribute-albums hoog. ‘Dear Louis’, een eerbetoon aan Louis Armstrong is zelfs wereldwijd heruitgebracht. Ook het Beatles-tribute ‘Daytripper’ en ‘Diggin’ the Duke’, een ode aan Duke Ellington hebben een ereplek in menige cd-collectie.

Zandscape
Zij heeft op het programma gestaan van alle toonaangevende Nederlandse jazzfestivals. Dat ze ook buiten onze grenzen grote faam heeft verworven blijkt wel uit de vele buitenlandse optredens die zijn het afgelopen jaar heeft gehad, ook voor radio en tv. De komende weken staat zij op festivalpodia in Spanje, Italië, Duitsland, India en Thailand. En natuurlijk ook in Nederland, zoals op 6 juni als zij, welverdiend, uit handen van de burgemeester de Meer Jazz Prijs in ontvangst mag nemen. In Nieuw-Vennep komt zij met haar kwartet Zandscape o.l.v. haar bas en cello‑spelende partner Mark Zandveld. De verdere bezetting bestaat uit Gunnar Graafmans, vibrafoon, Jean Rabs, gitaar en Jurjen Baker op slagwerk.

Het optreden en de prijsuitreiking zijn op 6 juni om 22.00 uur in de Jachtzaal van De Rustende Jager te Nieuw-Vennep. Het concert van Deborah J. Carter is gratis toegankelijk, en dat geldt ook voor alle andere concerten.

  

JAZZ CONNECTION

“They are unbelievable... They are insane... and they are absolutely amazing live on stage. With their zoot-suits, flamboyance, large beers, cheap whiskey, dancing and swinging...They will Jive You Grazy!” Jazz Connection is een groot navolger van de Jump Jive, Jump Blues en early Rhythm ’n Blues, die zo’n 50 jaargeleden in de VS enorm populair werd. Met songs van Louis Prima, Wynonie Harris, King Curtis en Teddy Brannon brengen ze een ‘revival’ van de beste en meest spraakmakende sterren uit deze woelig periode in de jazz. Opgericht in jazzstad Breda swingt, stampt en spettert Jazz Connection sinds 29 jaar (1990) met een geoliede Jazz & Jive show door Europa. Veel jazzfestivals en clubs in Nederland hebben inmiddels een bijzonder goede herinnering aan de band. Ze toerde in Europa o.a. in België, Engeland, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Bulgarije, Servië, Rusland en Polen met uitstapjes naar het Midden-Oosten, Afrikaen Azië. Samen met een flinke dosis humor zorgt het collectief van Jazz Connection voor een opmerkelijk eigen geluid: transparant, geraffineerd, catchy & groovy. Of het nu een swingende jive, dampende boogie of meeslepende blues is, je herkent direct de sound van dit unieke sextet.   

MR BOOGIE WOOGIE & THE BLISTERS

Mr. Boogie Woogie & The Blisters is de naam van de nieuwe band van pianist/zanger Eric-Jan Overbeek, oftewel “Mr. Boogie Woogie”. Hard driving old school New Orleans Rhythm & Blues, zo laat zich de stijl van deze band het best omschrijven.Een kwintet met een ijzersterke ritme tandem, een spetterende blazerssectie en met de piano in de hoofdrol.Uiteraard mogen daarbij de nodige boogiewoogies niet ontbreken. Sterkste kracht van deze jonge band (2018) is ongetwijfeld het enorme plezier dat van het podium afspat tijdens een optreden. Of het nou gaat om een kleine of grote zaal,veel of weinig publiek, Mr. Boogie Woogie & The Blisters hebben altijd plezier in wat ze doen. En dat steken ze zeker niet onder stoelen of banken!Voeg daar aan toe dat ieder een meester is op zijn eigen instrument en je hebt een goede basis voor een geslaagde avond.

  

BEN VAN DEN DUNGEN QUARTET

Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek, een van de meest invloedrijke saxofonisten aller tijden. Hij verwierf bekendheid tijdens zijn periode bij Miles Davis en zijn soloprojecten sloegen in als een bom. De LP's 'Blue Trane' en 'Giant Steps' verwonderden vriend en vijand en waren van meet af aan klassiekers! In de jaren zestig formeerde 'Trane' een nieuw kwartet en sloeg daarmee een nieuwe weg in. Een onmiddellijke verandering van de jazzmuziek van de jaren zestig was het gevolg. De modale jazz was geboren met beroemde albums als 'Impressions' en 'A Love Supreme'. Het Ben van den Dungen Quartet brengt in deze wervelende ode een hedendaagse interpretatie van een met recht als 'classics' bestempeld repertoire.

Ben begon zijn concertcarrière al in het begin van de jaren '80. Sindsdien heeft hij met verschillende groepen zo'n 6000 concerten in 70 verschillende landen verzorgd. Ben speelt mee op meer dan 80 cd's. Van zijn kwartet kwam in het najaar van 2013 het eerste album ‘Ciao City’ uit. Het tweede album verscheen kort daarna en werd live opgenomen in Cafe Central in Madrid. Daarover schreef de Nederlandse pers: "Zijn spel heeft een bezieling die je in de hedendaagse jazz helaas te weinig tegenkomt". Ben toerde onder andere met het programma ‘Blue Note’ door de Nederlandse theaters. Al jaren toert hij met zijn groep regelmatig in het buitenland, zoals in Zuid Amerika, Rusland, Indonesië, Korea en Polen. Onlangs kwam er een nieuw album uit genaamd ‘2Sessions’.

  

BRING IT BACK

Bring It Back verrast met bekende nummers in eigen, originele arrangementen. De band heeft een ijzersterke en brede instrumentale bezetting: een krachtige ritmesectie, twee geweldige zangeressen en een imponerende blazersgroep. De negen ervaren muzikanten hebben samen meer dan duizend optredens in binnen-en buitenland verzorgd.  Speciaal voor Meer Jazz speelt Bring It Back een selectie van de beste soul, pop en classics. Lekker dansen en het dak er af!

  

DRIE VIERKANTE METER

Drie Vierkante meter (in Spanje bekend als “Tres Metros Cuadrados) maakt “Sleazy listening”: een mix van Jazz en soul, maar ook het levenslied met soms een ruiger uitstapje, maar dan wel op onze hun wijze gespeeld. Standards, bekende nummers, maar dan meteen ritme en/of eigen tekst.Zeg maar Van tante Leen tot Jimi Hendriks. Een akoestische uitstraling is waar ze van houden. Contrabas, gitaar, drums, trompet en zang. De naam 3m2 betekent dat ze een kleine bezetting hebben en treden dan ook op in huiskamers tot kleine podia. Maar...grote podia mijden ze echter niet.

  

DYLAN BISHOP & TICKET WEST BLUES

Dylan Bishop is een Amerikaanse bluesmuzikant die Jimmy Vaughn en Junior Watson al tot zijn fans kan rekenen. De in Austin, Texas woonachtige muzikant maakte niet lang na zijn middelbare school periode zijn eerste album genaamd ‘The Exciting sounds of the Dylan Bishop band’. Tijdens de voorbereidingen liet zijn producer Billy Horton hem weten dat Jimmy Vaughn zelfs wel mee zou willen spelen op zijn album en zo geschiedde. Het zal niet lang meer duren voor zijn 2e album zal verschijnen die hij nu aan het maken is. In mei en juni tourt Dylan Bishop door Europa en laat hij zich begeleiden door de Nederlandse band Ticket West.

  

EAST

In het najaar van 2018 speelden saxofonist Efraïm Trujillo (The Preacher Men, winnaar Edison Publieksprijs 2018) & gitarist Michiel Stekelenburg (Raad van Toezicht) voor het eerst samen met de Amerikaanse drummer Tarik Abouzied (Nominated NW Jazz Instrumentalist of the year) &  basgigant Damian Erskine (Gino Vannelli, Peter Erskine Trio, John Beasley). Het initiatief voor deze internationale samenwerking kwam van John Weijers (ZenneZ Records). Een nieuwe band is geboren: EAST. Het gelijknamige debuutalbum met stemmige en stevige composities van alle vier de bandleden wordt in mei en juni gepresenteerd op de Nederlandse jazzpodia en festivals.

  

GRUPO DESCARGA

Grupo Descarga is een zes-koppige Latin-jazzband. Hun repertoire omvat een breed scala aan Zuid-Amerikaanse muziek, van Brazilië tot aan Cuba, gemengd met Europese en Amerikaanse jazzinvloeden. Met een uitgebreide ritmesectie aangevuld met trombone en saxofoon is het moeilijk stilzitten op de klanken van de muziek van Grupo Descarga.

 

THE HAPPY FEET ORCHESTRA

Mirjam van Dam en Hans Goemans speelden jarenlang voor Lindy-Hop dansers,en besloten zelf ook op dansles te gaan. Samen richtten zij The Happy Feet Orchestra op en nu spelen zij met groot plezier de meest aanstekelijke swingliedjes uit de jaren ’20, ’30, ’40 en ’50. In het juiste tempo en met de lekkerste groove blijft niemand stilzitten.We are here to make you dance!

  

JEUGD BIG BAND JAZZ FOCUS

De vernieuwde en prijswinnende jeugd bigband Jazz Focus wordt sinds september 2019 geleid door Lorenzo Mignacca. Lorenzo zet de missie van de 'godfather van de Amsterdams Jazzscene', Peter Guidi, voort.
De 18-koppige bigband zit barstensvol muzikaal talent en brengt de jazz echt tot leven met hun mooie klanken, indrukwekkende noten en spetterende solo’s. In december stond de Jazz Focus bigband onder Lorenzo Mignacca al na drie maanden op het Prinses Christina Concours. Als klap op de vuurpijl sleepte de bigband er de eerste prijs in de wacht. Het repertoire van de band zit vol invloeden die reiken van Thad Jones, Cole Porter, Buddy Rich, Mancini, en Sammy Nestico tot de modernere jazz van Gordon Goodwin.

  

LOET VAN DER LEE QUINTET

Een nieuwe bezetting voor een band die al jaren bestaat en vele cd producties heeft gemaakt. Het splinternieuwe programma bestaat uit frisse nieuwe eigen stukken en bestaande stukken in nieuwe arrangementen. Echte jazz zoals instrumentale jazz bedoeld is. Flitsende hardbop en prachtige lyrische ballades. De bezetting bestaat naast de bandleider uit een line up van jonge en zeer getalenteerde jazzmuzikanten met Tim Hennekes op drums, Cas Jiskoot op bas, Sebastiaan van Bavelop piano, Gideon Tazelaar op tenorsaxofoon en Loet van der Lee op trompet en flugelhorn. De nieuwe cd ‘Rode Hert Sessions’ is vers van de pers en tijdens het concert verkrijgbaar. Dit is de 12e CD productie van Van der Lee als bandleider sinds 1996 en een van de meest intieme in de reeks.

  

SOMETHING ABOUT SANNA

Something About Sanna" is opgericht in de zomer van 2017 toen Sanna van Vliet (zang & piano), Sven Schuster (contrabas) en Joost Kesselaar (drums) samen speelden. Het klikte muzikaal heel goed; er was spontaniteit, alertheid en ruimte voor muzikale wendingen. Zij kregen zij het idee om met louter eigen repertoire een volledige cd op te gaan nemen in het najaar van 2018. Het trio maakte 10 eigen composities om zo een eigen geluid te creëren en om zich te onderscheiden van andere pianotrio's. Het trio heeft een fris geluid, er straalt vertrouwen en speelplezier van hen af en er is interactie tussen de musici en het publiek. Hun cd, getiteld “Music for President” is in mei 2019 in Amsterdam gepresenteerd.

  

TILL IN TUNE

De muziek van Til in Tune bestaat uit klinkende jazz standards afgewisseld met spetterende soulsongs. Het verwarmt de harten. De vier zeer ervaren muzikanten genieten zichtbaar van hun muziek en nemen het publiek daarin mee. Huub Walter is de pianist. Een muzikale duizendpoot, smaakvol, fijne ritmes, lekkere loopjes. De zang van Tilde van Haaster, een zangeres die het uiterste uit haar stem weet te halen. Een diversiteit aan klankkleuren passeren de revue, zuiver, theatraal en vol passie. De vrolijke drummer Arie Brands en virtuoos bassist Evert Willemstijn, vormende ritme-sectie. Samen vormen ze een oorstrelend soul-en jazzkwartet.

  

VERBRAAK & VAN BIJNEN

Twee singer-songwritende multi-instrumentalisten met ‘roots’ die verwantschap tonen met blues, country en Americana uit het diepe zuiden. ‘Een warmer, charmanter en authentieker optreden zag ik niet eerder’, aldus de Vlaamse auteur Wouter Bulckaert, ‘Een show vol camaraderie, milde zelfspot en ijzersterke songs in een hoogsteigen klankbad, laverend tussen The Band, Calexico en een ‘marching band’ uit New Orleans.’

Naast het begeleiden van artiesten als Freek de Jonge, Claudia de Breij, Paul Haenen, Rob de Nijs en Ralph de Jongh werd het hoog tijd voor Joost Verbraak (sousafoon, trompet en percussie) en Jan van Bijnen (zang, banjo en slidegitaar) om zelf vooraan in de spotlight te staan. Verbraak | van Bijnen debuteerde in 2016 met ‘2nd Line City’ bij CRS/Continental.
In 2018 verscheen ‘Endless Road’, een plaat met louter eigen werk waarna het duo hun eerste theatertournee ondernam.

Vanaf december 2019 brengt ‘de kleinste big band ter wereld’ een jaar lang iedere maand een nieuwe single uit; later zal deze collectie gebundeld worden op een vinyl-release.
In het seizoen 2020-2021 komt Verbraak | van Bijnen met een nieuwe verrassende theatertour: 'Down By The Riverside'.

  

TALENT CONSERVATORIUM VAN HAARLEM

COCO NORAH

De eenentwintigjarige Coco Norah zingt al zo lang als ze zich kan herinneren. De dansbare en unieke nummers die ze schrijft zijn geïnspireerd op de emoties en verhalen van de mensen om haar heen. Zelf categoriseert ze deze nummers als moderne pop. Nu ze al ruim twee jaar serieus aan de weg aan het timmeren is op het conservatorium, heeft ze een steeds helderder doel voor ogen. Haar geluid, met haar aangeboren muzikaliteit en betoverende stem, aan het publiek laten horen. Haar geluid wordt ter gehore gebracht onder begeleiding van haar vierkoppige band, bestaande uit drums, bas en twee toetsenisten zodat de sound die Coco zoekt nog beter tot zijn recht komt.

NOAR

Laat NOAR je meeslepen met ruige klanken en memorabele teksten. Haar fuzzy-gitaarsound, gecombineerd met een rauwe stem en de loei-strakke band grijpen je aandacht. Dit power-trio speelt rootsy americana met een vleugje rock en blues. Verwacht een energieke show waarbij je niet stil kan blijven staan. Frontvrouw Simone Kessen studeert gitaar aan het Conservatorium van Haarlem en schrijft al jaren haar eigen songs. Afgelopen jaar heeft ze haar ware sound gevonden, vanaf nu zal ze als ‘’NOAR’’ de Nederlandse podia bestormen.