GESLAAGD NATIONAAL BIG BAND CONCOURS 2021!

Het heeft er even om gespannen, want pas vrijdag om 19.30 uur kwam er groen licht en mocht het Nationaal Big Band Concours de volgende dag doorgaan. Er waren acht van de beste Nederlandse bigbands, er was een voortreffelijke jury, er waren ruim duizend bezoekers en de sfeer was als vanouds. In twee klassen – de Topklasse en de Eerste Klasse – traden de bands tegen elkaar in het krijt. De jury, bestaande uit Joan Reinders, Eric Ineke, Leo van Oostrom en Johan Plomp, alle vier gezaghebbende topmusici, docenten en arrangeurs, had er een nog hele klus aan om een evenwichtig oordeel te vellen.

OPVALLEND

Het viel op dat de bands gemiddeld jonger waren dan bij eerdere edities. Ook opvallend waren de prachtige eigen arrangementen, zoals bij de Amstel Big Band, de toevoeging van moderne techniek in de vorm multitracks bij Big Band Friesland. Ook door de vrolijke presentatie spatte het enthousiasme eraf bij de Groover Big Band, en er was weer veel jong talent, met name in de Jazzfocus Big Band . Deze band o.l.v. Lorenzo Mignacca was van oudsher het troetelkindje van Peter Guidi, de in 2018 overleden godfather van de Amsterdamse jazzscene.

WINNAARS

Hoe opmerkelijk de hiervoor genoemde bands ook waren, zij vielen toch (net) niet in de prijzen. Winnaar in de topklasse was een oude bekende, de West Coast Big Band, die ook in eerdere edities in de prijzen viel. Hun bugelspeler Kees Kamphuis was in deze klasse de beste solist. De tweede prijs in de topklasse ging naar Big Band Blast, ook een topper in de Nederlandse bigbandwereld, die al meermalen solistenprijzen wist binnen te halen.
In de Eerste Klasse won de Big Band Utrecht, een trouwe deelnemer aan concoursen. De tweede prijs in deze klasse ging naar een nieuwkomer bij het Nationaal Big Band Concours: de verrassende Big Band Friesland. De solistenprijs ging naar vocalist Tim Wilmes, de voortreffelijke crooner van de Groover Big Band.

PETER BEETS EN MARJORIE BARNES

Het (inter)nationale bigbandevenement werd besloten met het Peter Beets & Henk Meutgeert New Jazz Orchestra met Marjorie Barnes, die zoals altijd de sterren van de hemel zong. Andere solistische parels waren pianist Peter Beets, saxofonist Mo van der Does en de trompettisten Ellister van der Molen en Suzan Veneman.

Meer Jazz kan met de nodige trots terugzien op een geslaagde start van een hopelijk prachtig jazzseizoen in 2022.

IBBC 2019

IBBC 2019

IBBC 2019

DE STRIJD

THE BATTLE