IBBC BANDS 2019

12:20 - 13:00

Big Band Blast! uit Sliedrecht biedt een platform aan fanatieke en getalenteerde muzikanten, die met elkaar de muziek maken die hun hart gestolen heeft: Bigbandjazz. Een gedreven orkest, op vele podia gesignaleerd en altijd opgevallen. Gekenmerkt door een breed repertoire staat het orkest garant voor een muzikale explosie! Onder de inspirerende leiding van Nils van Haften wordt hard gewerkt aan bijzondere arrangementen en oorspronkelijke composities. Vele prijzen vielen dit orkest al ten deel. Onder de naam “Sunday Jazz” heeft Big Band Blast! een eigen concertreeks waarbij het orkest grote namen ontvangt uit de (inter)nationale jazzscene. http://www.bigbandblast.com/

13:20 -14:00

Een moderne jazzbigband bestaande uit studenten van de Jazz-afdeling van het Jaroslav Jezek Conservatory werd in 2005 opgericht onder de voogdij van professor Milan Svoboda. De band is gespecialiseerd in originele composities, meestal geschreven door Milan Svoboda en de bandleden zelf. I

Naast een Aziatische tournee door Taiwan en Vietnam speelde de band onder andere op het Monterey Jazz Festival (California- 2008), Trostberg (Germany - 2011), Marezijazz (Slovenia – 2012, 2014, 2017), Iserlohn and Dortmund (Germany – 2013, 2017) en het Bohemia Jazz Festival Prague (Czech Republic - 2013). Ook bij de IBBC waren zij eerder te zien in 2015, 2016 en 2017. Het programma Terra Musica van de Tsjechische televisie maakte een documentaire over de activiteiten van de groep. In thuisbasis Praag is het orkest regelmatig te zien in de Jazz Republic Music Club.

http://www.milansvoboda.com/en/prague-jj-conservatory-jazz-orchestra

14:20 -15:00

Het Landesjugendjazzorchester (LJJO) Hamburg is het topensemble en boegbeeld van de Hamburger Jazztalentenpromotie. Het doel is om de meest getalenteerde en gemotiveerde jonge muzikanten te promoten en op te leiden. De LJJO wordt artistiek geleid door Lars Seniuk, een van de meest opvallende dirigenten van zijn generatie.

In halfjaarlijkse periodes van 8 dagen, die worden omringd door talloze concerten, schoolworkshops etc., ontwikkelt LJJO onder leiding van Lars Seniuk en een wisselend team van docenten, professionals uit de Duitse jazzscene, een muzikaal veeleisende en stilistisch divers programma. De selectie van stukken kenmerkt zowel hun relatie tot de Amerikaanse bigband-traditie als de visie op de huidige tendensen met betrekking tot composities voor jazzorkesten.

http://www.ljjo-hamburg.de

15:20 -16:00

Componist Jesse Passenier (1985) – winnaar van de Rogier van Otterloo Award 2017 – schreef acht composities speciaal voor jazzgitaarheld Reinier Baas (1985). Nu herneemt de Codarts Big Band dit project met solowerk van Yiwen Fang, een veelbelovende gitaarstudent van Reinier Baas.

Wees er klaar voor kopje onder te gaan in een rijk met ongrijpbare en mythische wezens, weelderige hemelse tuinen en magische mysteries. Angstige vluchten, liefdevolle ontmoetingen, je vindt het allemaal in How Flora and Fauna Became Friends.

Passenier baseerde de composities op kindertekeningen die werden gemaakt tijdens een workshop bij Cultura Nova Festival 2017. Dat begon met de vraag: “Hoe werden Flora en Fauna Vrienden?” De muziek van die dag introduceerde het kleine bloemwezentje en de faun, waarna de kinderen het overnamen – zij tekenden papier na papier vol met steeds meer en gekker wordende verhaallijnen. Iedere dag voegde Passenier nieuwe muziek toe, weer gebaseerd op de tekeningen van de afgelopen dag, en zo kwam in acht volle workshopdagen dit fantasierijke verhaal tot stand.

https://www.codarts.nl/vooropleiding-muziek/young-talent-orchestra

16:20 -17:00

Het Berlin Jazz Composers Orchestra ofwel de JayJayBeCe (afkorting van  ‘JugendJazzBand Charlottenburg’) is een jonge band met 17 muzikanten die uitsluitend composities speelt die zijn geschreven door Berlijnse jazz componisten. Ze wonnen in 2010 de "Skoda Jazz Preis" en een speciale prijs voor de interpretatie van moderne muziek, gedoneerd door de UDJ (Unie van Duitse jazzmuzikanten). Ze zijn een vaak en graag geziene gast op de IBBC en vielen ook meerdere malen in de prijzen.

http://www.saxart.de/pages/jjbcpresse.html

12:00 - 12:40

De Amsterdam Big Band is een bigband met een uniek concept: ze hebben zich volledig toegelegd op het spelen van Nederlandstalige liedjes van componisten als Ramses Shaffy, Wim Sonneveld,  Spinvis,  Jeroen Zijlstra e.v.a.

Met een 20-koppige formatie heb je goud in huis: de gebruikelijke bigband setting als basis, maar met spannende uitstappen naar ongebruikelijke instrumenten als fluit, klarinet, synthesizer en accordeon. De veelzijdige zanger en zangeres fungeren als troefkaart van dit schouwspel.
Het geheel smaakt naar meer en het onuitputtelijke repertoire wordt verder uitgebreid!

http://www.amsterdambigband.nl/

13:00 -13:40

De compacte swingende en dynamische sound van het Eindhoven Jazz Orchestra (voorheen Sonic Blast Bigband) wordt geroemd op festivals en clubs in binnen- en buitenland. Het orkest staat onder leiding van trombonist Nick Caris, met repertoire dat uiteenloopt van de 'vette swing' periode naar hedendaagse componisten als Path Metheny en stukken uit de bibliotheek van het Brussels Jazz Orchestra. Ook speelt het orkest eigen composities en arrangementen gemaakt door onze pianist Chris Muller en onze bassist Han Verberne.

Het Eindhoven Jazz Orchestra speelde zich de afgelopen jaren diverse malen in de prijzen. Ook op de IBBC gooiden zij eerder hoge ogen, op 25 mei ziet u waarom!

https://www.eindhovenjazzorchestra.nl

14:00 -14:40

Jelgava's Youth Big Band werd opgericht in het najaar van 2010. De bigband bestaat uit twaalf-tot-twintig-jarige spelers uit de stad Jelgava (Letland) en steden in de buurt. In de korte geschiedenis van de bigband is er opgetreden op het Jazzfestival in Letland - "Saulkrasti Jazz", jazzfestivals in Roemenië, Duitsland en de Baltische staten. Elk jaar treedt de big band in nationale wedstrijden in Letland met goede resultaten tot gevolg. Solisten die met deze band hebben opgetreden, studeren nu in scholen in Nederland en New York.

15:00 -15:40

Het North East Ska & Jazz Orchestra (oftewel NESJO)  is een achttienkoppige bigband die in de zomer van 2012 is opgericht, met de bedoeling muzikanten uit Noordoost Italië die actief waren in de Jaimacaanse en Afro-Amerikaans muziek-scene samen te brengen. Het NESJO ontving onmiddellijk veel positieve feedback, mede door de samenwerking met diverse ska en reggae grootheden in Italië. Er werden inmiddels al een EP en een album gemaakt.

Het NESJO gaat regelmatig op tournee en heeft daarbij opgetreden in landen als Spanje, Frankrijk, Duitsland en ook al eerder in Nederland.

https://northeastskajazzorchestra.com

16:00 -16:40

De "Groove m.b.H." bigband van de TU Dortmund werd in 1991 opgericht door de huidige bandleider Michael Kröger. Onder de meer dan 20 muzikanten zijn huidige en voormalige muziekstudenten, leden van andere afdelingen evenals gekwalificeerde jazzmusici zonder directe banden met de TU Dortmund. De bigband presenteert een veeleisend repertoire van klassieke en hedendaagse big band literatuur van bekende componisten en arrangeurs (zoals bijvoorbeeld Gabriel Pérez, Peter Herbolzheimer, Robert Curnow, Gordon Goodwin, Bert Joris, Rob Pronk en Sammy Nestico) in traditionele cast met of zonder zanger op reguliere optredens op de campus van Dortmund en in heel Nordrhein Westfalen.

https://www.musik.tu-dortmund.de/ensembles/big-band-groove-mbh

12:10 - 12:50

Reeds decennia diep geworteld in de Utrechtse bigband-scène onderscheidt de BBU zich tegenwoordig met een gevarieerd en gewaagd repertoire. De bezetting wordt gevormd door een levendige mix van vergevorderde amateurs en conservatoriumstudenten. Inmiddels maakt de band al enkele jaren een immer groeiende muzikale ontwikkeling door. Onder de leiding van dirigent Martien de Kam wordt kerstrepertoire binnenstebuiten gekeerd, en ontstonden er bijzondere samenwerkingsprojecten die achtereenvolgens de de Chinese en dichter bij huis de Groningse cultuur centraal stelden. Niets is te gek: van traditionele bigband swing tot latin, groove en een speciale plek voor moderner repertoire van Nederlandse origine – het komt voorbij, zolang het maar uitdagend is en ruimte biedt voor interpretatie en tuttispel.

http://bigband-utrecht.nl/

13:10 -13:50

De Blue Note Big Band bestaat al 30 jaar en is een van de meest succesvolle amateurbands in Duitsland. Het orkest neemt geen stijl aan, maar profiteert van de verschillende stijlen van veel docenten uit de nationale en internationale jazzscene waarmee we al meer dan 20 jaar regelmatig samenwerken. Van klassieke swing tot zang tot ballads, Latin-nummers, Westcoast-jazz en nog veel meer. We spelen ook moderne arrangementen van aspirant-arrangeurs. De drang naar constante verbetering vereist regelmatige repetities. Regelmatig worden er workshops en concerten georganiseerd met professionals uit de jazzscene.  Met als gevolg overwinningen in de Duitse orkestcompetitie in 2000 en 2008 en tevens hier bij de IBBC in 2014.

http://www.bluenotebigband.de

14:10 -14:50

De University of Surrey Big Band komt uit Guildford, Verenigd Koninkrijk. In de 20 jaar dat de band bestaat wordt met groot enthousiasme gestreefd naar de hoogste kwaliteit in het hele scala van muziekstijlen die de revue passeren. Van Goodwin tot Ellington, de band speelt een breed scala aan genres en werkt hard om de passie voor deze muziek over te brengen aan het publiek.

http://www.uosbigband.co.uk

15:10 -15:50

De Humboldt Bigband is het jazzensemble van de Humboldt University in Berlijn. De band speelt een mix van verschillende bigbandstijlen zoals Swing Classics, Latin arrangementen,  Jazz Standards en vocale Soul & Funk nummers. Veelzijdige studenten, spetterende werken en muzikale uitmuntendheid,dat zijn ingrediënten die muziek op de Humboldt University een bijzondere plek garanderen op de academische werkplek.

http://humboldt-bigband.de/

16:10 -16:50

De drummer Kevin Naßhan heeft in 2014 met het Silent Explosion Orchestra  een nieuwe ambitieuze band opgericht, die zich toelegt op bigbandmuziek. De meeste muzikanten komen uit de omgeving van de muziek-hogeschool “Saar” in Saarbrücken, aangevuld met muzikanten uit Mainz, Mannheim en Luxemburg. Naast de 17 instrumentalisten vormen zangeres Svenja Hinzmann en zanger Andreas Braun een integraal onderdeel van de band.

In januari 2018 is de debuut-CD 'Prologue' bij het Mannheim-label JAZZNARTS uitgekomen, waarop de eerste composities van de bandleider zelf zijn te horen.

https://www.facebook.com/SilentExplosionOrchestra