AANGEPASTE FESTIVAL WEKEN

Van 15 t/m 27 november had Stichting Meer Jazz zo’n twintig concerten gepland op vijf locaties in Haarlemmermeer. Door de op 12 november afgekondigde maatregelen - om de heersende corona pandemie te bestrijden - hebben we helaas moeten besluiten om alle concerten in horecagelegenheden die na 20.00 uur gepland stonden af te gelasten. De reden is dat het in een horecagelegenheid plaats zou vinden en deze moeten onder de nieuwe tijdelijke regels om 20.00 uur helaas al dicht.

Wat wél doorgaat zijn de concerten in theater en schouwburg. Zoals het Nationaal Big Band Concours op zaterdagmiddag 27 november, gevolgd door het Peter Beets & Henk Meutgeert New Jazz Orchestra met Marjorie Barnes. Dat is het enige concert dat niet gratis toegankelijk is (€ 10,00, Vrienden van Meer Jazz krijgen 50% korting).

LOET VAN DER LEE QUINTET

The Joy of Playing

Het originele Loet van der Lee Kwintet werd opgericht in 1992 en trad op in verschillende landen over de hele wereld. Het Loet van der Lee kwintet heeft een passie voor optreden die geen grenzen kent, ze jammen met publiek van elke omvang. Levendige en energieke muziek die duidelijk van henzelf is. Het resultaat is op alle albums te horen.

De band heeft in verschillende bezettingen gespeeld en opgenomen in clubs, op festivals in veel verschillende landen. Het muzikale programma bestaat altijd uit mooie arrangementen van klassieke jazzcomposities en originele composities van de bandleider en bandleden.

In 2019 werd een nieuw kwintet gevormd met Tim Hennekes op drums, Cas Jiskoot op bas, Sebastiaan van Bavel op piano, Gideon Tazelaar op tenorsaxofoon en Loet van der Lee op trompet & bugel. Ze namen het album 'Rode Hert Sessions' op in december 2019. In 2021 zijn er opnieuw opnames gemaakt met deze bezetting voor het album (en studieboek) 'The Joy of Playing' met tien nieuwe composities van de bandleider.

Locatie: Het Oude Raadhuis, Hoofddorp

UNACCOUNTED FOUR

Kamerjazz, zo noemt de veelzijdige trompettist, cornettist en arrangeur Menno Daams de goed in het gehoor liggende muziek van dit soepele kwartet zonder percussie - maar mét klarinettist en saxofonist David Lukacs! Evenals deze Dutch Swing College-blazer heeft ook Menno roots in de traditionele jazzscene.

Locatie: Het Oude Raadhuis, Hoofddorp

JEROEN ZIJLSTRA & BAND

De zingende visser wordt hij genoemd: Jeroen Zijlstra, frontman van zijn band die kortweg ZIJLSTRA heet. In zijn teksten en muziek is er een fraaie balans tussen de rauwheid van het (vissers)leven en de schoonheid ervan. Maar Zijlstra schrijft niet uitsluitend over het vissersleven. Ook onderwerpen als de liefde, de rust en leegheid van het voormalige eiland Wieringen, de prikkelende hectiek van New York, de weemoed van de zee en de tragikomische realiteit van het leven komen ruimschoots aan bod.

Locatie: Het Oude Raadhuis, Hoofddorp

NATIONAAL BIG BAND CONCOURS

Acht big bands uit Nederland zullen dit jaar deelnemen aan het jaarlijkse Big Band Concours. In de Grote en Kleine Zaal van Schouwburg De Meerse gaan de bands de strijd aan verdeeld over een eerste klasse en een top klasse. Een deskundige jury zal rond 17:30 bepalen wie er - per podium - met de eerste en tweede prijs en solistenprijs aan de haal gaan. Voor de line up klik hier. Locatie: Schouwburg De Meerse, Grote Zaal, Hoofddorp

NATIONAAL BIG BAND CONCOURS

Acht big bands uit Nederland zullen dit jaar deelnemen aan het jaarlijkse Big Band Concours. In de Grote en Kleine Zaal van Schouwburg De Meerse gaan de bands de strijd aan verdeeld over een eerste klasse en een top klasse. Een deskundige jury zal rond 17:30 bepalen wie er - per podium - met de eerste en tweede prijs en solistenprijs aan de haal gaan. Voor de line up klik hier.

Locatie: Schouwburg De Meerse, Kleine Zaal, Hoofddorp

PETER BEETS & HENK MEUTGEERT NEW JAZZ ORCHESTRA & MARJORIE BARNES

Ze werden in 2010 al samen onderscheiden met een Edison voor hun werk met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Nu staan ze samen aan het roer van Beets Meutgeert Jazz Orchestra met Meutgeert als bandleider en Beets op de vleugel. De heren bekronen hun jarenlange vruchtbare samenwerking met een platform voor een nieuwe generatie jazzmusici.

Onder de ervaren leiding van Beets en Meutgeert staat deze 18 man (en vrouw!) sterke bigband garant voor verrassend solo- en samenspel, muzikaal avontuur en gezonde, maar vlijmscherpe swing. Bij elk concert staat een ander thema centraal, waar eigentijdse bewerkingen van worden gemaakt en door de veelbelovende musici een eigenzinnige draai aan wordt gegeven.

Dit is het enige concert in de festival weken waar entree voor geldt: slechts € 10,00 p.p. Vrienden van Meer Jazz krijgen 50% korting.

Locatie: Schouwburg De Meerse, Grote Zaal, Hoofddorp

HAPPY FEET ORCHESTRA

The Happy Feet Orchestra is een jazz-band die gespecialiseerd is in het spelen van aanstekelijke vrolijke swingliedjes uit de jaren ’20, ’30, ’40 en ’50. Lyndi-hop, Charleston, kortom dansmuziek! De band bestaat uit professionele musici die allen hun sporen hebben verdiend in de jazz. De wethouder van cultuur, mevrouw Marja Ruijgrok, opent de programmaserie op 15 november, tijdens deze avond voor genodigden. Locatie: De Rustende Jager, Nieuw-Vennep

JAZZ CONNECTION

The Number 1 Jumping Jive Band, zoals deze al dertig jaar bestaande band zichzelf noemt. En terecht: goede wijn behoeft geen krans! Dit is jump-and-jive van niveau, met een stampvolle dansvloer bezet. De Rustende Jager is die avond in full swing!

Locatie: De Rustende Jager, Nieuw-Vennep

CARINHOSO

Zuid-Amerika in Nieuw-Vennep! Akoestische Braziliaanse latin jazz, van bossa nova tot samba cancao. Swingend én intiem, en mooi subtiel met sfeervolle driestemmige zang. De bezoeker waant zich in een cafeetje in Rio!

Locatie: De Rustende Jager, Nieuw-Vennep

IZALINE CALISTER, ED VERHOEF EN ANGELO VERPLOEGEN

Vanavond een fusie van traditionele Curaçaose muziek en vocale jazz door drie oude bekenden van Meer Jazz. De inmiddels over de hele wereld bekende singer songwriter Izaline Calister gooide al hoge ogen tijdens een van de eerste Meer Jazz Festivals. Sindsdien is haar ster razendsnel gestegen. Ook haar fameuze companen, gitarist Ed Verhoef en trompettist Angelo Verploegen, die beiden eveneens tot de Nederlandse muziek behoren, schitterden op talloze internationale festivals. Ook dit wordt een topavond!

Locatie: De Rustende Jager, Nieuw-Vennep

DEBORAH J. CARTER

Deze fenomenale vocaliste, aan de top van de Nederlandse jazz scene, hoeven we natuurlijk niet meer voor te stellen. Talloze malen trad zij op voor Meer Jazz. De afgelopen jaren was Deborah te vinden op jazz-podia en festivals in Nederland en de rest van Europa, vooral ook in Spanje, waar zij ook les gaf op diverse seminars. Masterclasses geeft zij over de hele wereld. Het blad Music Maker noemt haar “absolute top klasse” en één van de meest dynamische zangeressen in de jazzwereld. Niet voor niets mag zij op deze avond uit handen van wethouder Marja Ruijgrok de traditionele Meer Jazz Prijs in ontvangst nemen!

Locatie: De Rustende Jager, Nieuw-Vennep

DENNIS KIVIT

The Great American Songbook

Dennis behoeft geen introductie. Iedereen kent onze bescheiden, innemende en altijd geïnspireerde zanger die op hoog niveau opereert en toch gewoon in Hoofddorp woont. Muzikaal is Dennis van alle markten thuis. Het Great American Songbook met het succesvolste Broadway- en filmrepertoire uit de periode 1920 1950 vormt ook voor hem een grote inspiratiebron. Composities van Irving Berlin, Rodgers & Hart, Duke Ellington, Cole Porter… u weet wel. Nou ja, Dennis stelt hen graag nogmaals aan u voor.

Locatie: The B House, Novotel, Hoofddorp

CABOCUBAJAZZ

Melancholische Kaapverdische muziek, Cubaanse rumba en salsa en een stevige vleug jazz, dat kunt u verwachten bij CaboCubaJazz o.l.v. percussionist Nils Fischer, die eerder met Nueva Mantega en de Cubop City Big Band bij Meer Jazz furore maakte. Deze band, met vocaliste Dina Medina, maakte furore op het Havana Jazz Festival en bij North Sea Jazz.

Locatie: Fokker Event Center, Hoofddorp

ROBIN NOLAN TRIO

Ook Robin Nolan was van de partij op een van de eerste Meer Jazz Festivals. Meer Jazz spotte hem toen als (voortreffelijke) straatmuzikant op het Leidseplein in Amsterdam. Inmiddels is hij een internationale grootheid op het gebied van gypsy-jazz in de stijl van grootmeester Django Reinhardt. Liefhebbers van dit genre moeten nu hun kans grijpen!

Locatie: The B House, Novotel, Hoofddorp